למה לי מנטורינג עכשיו?

#למה_לי_מנטורינג_עכשיו? 

לאחרונה פנו אלי מספר מנהלים בשאלות בנוגע לתהליכי מנטורינג פנים ארגוניים: האם כדאי להטמיע תהליך מנטורינג בארגון? במה זה כרוך? איך לנהל את התוכנית בהצלחה? אלו משאבים נדרשים?

אז החלטתי להרים  את הכפפה ולשתף את התשובות בפורום רחב יותר. 

בסדרת הפוסטים הקרובה אנסה לענות על חלק מהשאלות המעניינות בנושא.


אז מאיפה זה מתחיל?


הרצון להעצים את תחושת השייכות והמחוברות לארגון לצד הצורך בפיתוח ההון האנושי מובילה חלק מהארגונים לבחור בתהליכי מנטורינג פנים ארגוניים.

מנטורינג פנים ארגוני הוא מערכת יחסים בין עובד ותיק בארגון (המנטור) לעובד  פחות מנוסה ממנו (המנטי),  באמצעות שיתוף בידע ובמיומנויות. התהליך תורם רבות להתפתחותו האישית והמקצועית של המנטי בד בבד עם הצמיחה של המנטור.

למנטורינג, כשיטה, יש יתרונות רבים ומשמעותיים. אולם,  על מנת להצליח בתהליך, נדרשת השקעה של הארגון בתכנון, פיתוח וליווי המשתתפים לאורך זמן. כמו כן, מכיוון שהתהליך מתבצע ע"י מנטורים  מהארגון עצמו, הם נדרשים להשקיע לא מעט שעות בתהליך (בהכשרה ובמפגשים עם המנטי), שעות שהן מעבר לתפקידם הפורמלי.


לכן לפני שמתחילים להטמיע תוכנית מנטורינג פנים ארגונית, כדאי תמיד לבחון אלו חלופות נוספות קיימות על מנת להגיע למטרות הרצויות  ומהן היתרונות והחסרונות של כל חלופה.

אם החלטתם שהמנטורינג הוא נכון לכם, אז תתכוננו למסע מרתק שמסייע לא רק במימוש יכולות אישיות ומקצועיות של המנטי והמנטור אלא גם תורם בשיפור תהליכי תקשורת פנים ארגוניים, העמקת ההבנה והראייה המערכתית ושימור הידע.


אז, על מה לשים דגש לפני שקופצים למים? איך לתכנן את התהליך נכון?


א. הגדרת הצורך - בדיוק כפי שעושים בכל התחלה של תהליך, גם כאן חשוב להגדיר את המטרות: מהו הצורך הארגוני עליו תענה התוכנית? מה רוצה הארגון לקדם באמצעות התוכנית?  מה יחשב להצלחה?


ב. הגדרת קהלי היעד- בשלב זה חשוב לאפיין מי הם קהלי המטרה של התוכנית: מי הם המנטיס שאותם מעוניינים לפתח ולקדם ולחבר ארגונית ומי בארגון יכולים לקחת על עצמם את תפקיד המלווה והיועץ (מנטור). חשוב גם לבצע את הציוותים הנכונים בין מנטור ומנטי ע"פ קריטריונים שעליהם מחליטים, כגון: תחומי עניין, אזורי התפתחות רצויים, סגנון תקשורתי וכד'.


ג. גיבוש תוכנית הכשרה- בהתאם להגדרת היעדים וקהלי המטרה, יש לבחון את צרכי ההכשרה של המנטורים והתמיכה הנדרשת  למנטיס ולבנות תוכנית בהתאם.  (על כך ארחיב בפוסטים הבאים).


ד. ניהול ומעקב- חשוב להחליט על גוף שינהל את התוכנית (צוות היגוי) שיהיה הכתובת לכל סוגיה שעולה, יעשה את השינויים הנדרשים בזמן אמת עפ"י הצרכים שעולים בשטח, ויבצע את הבקרות הנדרשות.  


ולסיום, הצלחתה כל תוכנית שלא תהיה, בסופו של דבר תלויה במחויבות האמיתית של ההנהלה לתוכנית. לכן חשוב מהתחלה לחבר את ההנהלה למטרות התוכנית, לתהליך הצפוי ולתפוקות .


אז מה עוד כדאי לקחת בחשבון לפני התנעת תהליך  מנטורינג בארגון?